Papitas (Fried Cassava and Cheese Balls)

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Para la versión en español sigue hasta el final

 

Papitas are some of the most known fried food in Maracaibo. Next to Pastelitos, Tequeños and Mandocas, these are usually eaten for breakfast. The name Papitas translate into “Little Potatoes” even though there is not potato in it.

 

The origin of the name will be a pending matter, which honestly I am not very interested in search for. However, learning how to make them was something I really put an effort to do, since I craved this dish so much when I moved to the US about 8 years ago.

 

With a little imagination as well as trial and error. I finally made it possible for me to make this dish. Take notes of this fast and easy way to make Papitas, comment and share your results and suggestions.

 

Ingredients:

 

  • 18 oz. Approximately frozen or fresh yucca/cassava
  • 1 lb. Panela Cheese(I bought mine at Sam’s Club). You can also use, semiduro cheese or any other latin cheese salty enough, or white cheddar cheese.
  • Vegetable oil for frying
  • Salt

 

This recipe makes a perfect Gluten Free choice.

Instructions:

 

In a saucepan cover the yucca/cassava with water and bring to boil until de yucca/cassava is soft enough to mash it. Remove the long fibers in the middle of the yucca/cassava, add salt and squish it like a mashed potato. Make sure you don’t have chunks of yucca in your mashed yucca. Make balls of approximately 2 inches/5cm and open a hole in the middle. Put a cube of cheese inside of approximately 1 ¼ inch/3cm, and close. Make sure the cheese in completely covered by the yucca dough.

 

Fry in vegetable oil at 350F until the Papitas turn into a golden color outside…

 

Let’s Eat!

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Papitas

 

Las Papitas son unas de las frituras mas conocidas en Maracaibo, junto con los pastelitos, tequeños y mandocas. Usualmente se comen para desayunar y al contrario de lo que su nombre indica… No tienen papa por ninguna parte.

 

El origen del nombre se los debo y no es algo que me llame mucho la atención averigüar, sin embargo, cuando me mudé a los Estados Unidos hace un poco más de ocho años, esta fué una de las tantas comidas que comencé a extrañar.

 

Con un poco de imaginación, al igual que ensayo y error, logré el resultado que esperaba. Toma nota de esta manera fácil y rápida de hacer Papitas y comenta tus resultados y/o sugerencias.

 

Ingredientes:

 

  • 18 oz. Aproximadamente de Yuca congelada o fresca
  • 1 lb. Queso de Panela (lo venden en Sam’s Club). También puedes usar queso semiduro y cuanquier queso latino que tenga suficiente sal o queso cheddar blanco
  • Aceite vegetal para freir
  • Sal

 

Esta es una receta perfecta libre de glutamato o “Gluten Free”.

 

Preparación:

 

En una olla cubre la yuca con agua y llévala al fuego hasta que la yuca ablande suficiente para aplastarla en puré. Remueve las fibras duras del centro de la yuca y condimenta el pure con sal al gusto.

 

Cuando el puré esté bien mezclado y no le quede grumos, comienza a hacer bolitas del tamaño que desees (en la foto puedes ver que las que hice son un poco mas pequéñas que una pelota de tennis, aproximadamente 2 pulgadas/5cm). Abre un hueco en el centro y coloca un cubo de queso de aproximadamente 1 ¼ de pulgada/3cm. La masa es fácil de manejar. Cierra la pelota de masa cubriendo bien el queso y fríe a 350F hasta que este dorada por fuera.

 

A Comer!


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