Chicha Venezolana (Venezuelan Rice Drink)


 
 Para la version en español siga hasta el final.

I know, I know… I was gone for too long… again! But I came with a new plan and this one involved my mom… Woo hoo!!!

Just so you know this lady is the sweetest ever and she has such a positive personality that makes me thinks this time is really going to work more consistently.

Well, this recipe is hers. It is very common to find in Venezuela a Chichero on your way out of school/university and markets. Chicheros have a little cart pull either by themselves or by some sort of attached bicycle.

For a Chicha to be the best it needs to be thick and some people (like me) love little chunks of sweet rice going through the straw with difficulty… that sound great to me, hope it sounds great to you as well.

It is a tradition to add cinnamon and condense milk on top of the chicha and ask for a “ñapa” (a little extra for free) after you finish your cup.

Ready Freddy? Here is the recipe for you to try to make your own Chicha;
1 cup of rice (preferable latin rice or a NON fancy basmati).

4 1/2 cups of water

1/2 teaspoon of salt

2 teaspoons vanilla extract

1 can of evaporated milk

1 can condense milk

1 cinnamon stick

Powder cinnamon and condense milk (optional)

Instructions:

Wash the rice in a sieve under the kitchen faucet until the water comes clean.

In a medium size saucepan, combine all the water, salt, cinnamon stick and rice and cook over medium-low heat until the rice is so soft that you can mash it with your fingers (do not burn yourself doing it). Make sure the rice does not stick to the pot while cooking. This may last between 2 and 2 1/2 hours.

The mushy rice should look like the one on this picture.

Take the saucepan off the fire and wait until it cools a bit. Pull the cinnamon stick out of the cooked rice and discard.

Blend the rice with the evaporated milk, condense milk and vanilla. If your blender does not fit all the ingredients at once, blend it in two or three batches using equal parts of everything.

Add crushed ice to a drinking cup and pour some chicha. Garnish with powdered cinnamon and/or condense milk (some people add powdered cocoa instead of cinnamon) ENJOY!

Chicha Venezolana

Ya lo sé… me desaparecí por mucho tiempo… Otra vez! Pero volví con un nuevo plan y esta vez involucra a mi mama… Woo hoo!!!

Solo para aclarar, esta señora es la mas dulce del mundo y tiene una personalidad muy positiva y me hace pensar que esta vez si va a funcionar consistentemente.

Bueno, esta receta es de ella. Es muy común encontrar en Venezuela un Chichero al salir del colegio/Universidad o en algún Mercado. Los Chicheros tienen un carrito que empujan ellos mismo y a veces tienen una especie de bicicleta pegada para ayudarlos a manejar.

Para que una Chicha se considere la mejor, necesita ser espesa, y a algunas personas (como yo) les encanta con pedacitos que arroz dulce que pasen con dificultad por el pitillo… No se ustedes pero para mi eso suena delicioso.

Tradicionalmente se le agrega canela en polvo y leche condensada por encima, y hasta se pide una ñapa (un poquito extra sin cargo adicional) luego de terminarte la Chicha.

Listos? Acá va la receta para que hagas tu propia Chicha;

1 taza de arroz (preferiblemente arroz latino o arroz basmati del baratico)

4 ½ tazas de agua

½ cucharadita de sal

2 cucharaditas de extracto de vainilla

1 lata de leche evaporada

1 lata de leche condensada

1 palito de canela

canela en polvo y leche condensada (opcional)

Instrucciones:

Lavar el arroz en un colador hasta que el agua salga transparente.

En una olla mediana, combiner toda el agua, sal, el palito de canela y el arroz y cocinarlo a fuego medio-bajo, hasta que el arroz se pueda aplastar con los dedos haciendolo puré (ten cuidado de no quemarte). Asegurate que el aroz no se pegue a la olla mientras lo cocinas. Esto puede tomar entre 2 y 2 ½ horas.

Baja la olla del fuego y espera a que se enfríe. Sácale el palito de canela y bótalo. Licúa el arroz con la leche evaporada, leche condensada y la vainilla. Si la licuadora no es lo suficientemente grande, licúa en dos o tres partes asegurandote de separar los ingredientes en cantidades similares.

Agrega hielo picado al vaso y sirve la Chicha. Decora con canela en polvo y/o leche condensada (algunas personas le ponen cacao en polvo en vez de canela) A DISFRUTAR!


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s